Какво трябва да знаете, когато купувате нови гуми?

Гумите втора употреба от събирателните пунктове не можем да ви ги препоръчаме. На пръв поглед няма как да се установи по какъв начин съответната гума е била използвана, дали не са повредени поясите й, например при непредпазливо паркиране покрай бордюр. Това би довело до дефект.

Добре е да знаете:
Когато сложите нови гуми, първите 200-300 км. да шофирате с разумна скорост, спокойно и внимателно.  Постепенно повърхността на гумата загрубява и едва чак тогава тя е годна за пълно натоварване.

Добра идея е да направите пробен тест за спирачен път с новите гуми, за да знаете с какъв ресурс разполагате. Тестът е нужно да бъде както върху мокра, така и върху суха настилка, завои – радиус, вираж, и др. екстремно спиране и тръгване (особено на мокро), устойчивост на аквапланинг – става като върху наводнена пътна настилка постепенно ускорявате на безопасенн участък докато усетите първите признаци на неустойчивост. Това е вашият праг на аквапланинг, следователно вали ли дъжд – не превишавайте праговата скорост на вашите гуми.
С други думи, колкото повече сте на „ти“ с гумите си, толкова по-безгрижен е животът зад волана, толкова по-комфортно ще е вашето самочувствие в градската трафик-месомелачка.

Използвайте гуми от един производител. (Ползването на гуми от различни производители влошава спирачните характеристики и тези на возене.) Не робувайте на масовата психоза гумите да са „пресни“, едва ли не още топли. Гумите не са нито пресни зеленчуци, нито малотрайни колбаси, те имат доста дълъг живот, при определени условия на съхранение, който гарантира непромяна на техните качества и характеристики, заложени от завода-производител. Обикновено този срок е от 6 до 10 години, така че DOT-ът не е сред най-важните критерии при изборът на нови гуми. Естествено това не значи, че трябва да си затворите очите пред видимо „препечени“ гуми, каучуковите продукти по принцип са най-чувствителни на големи температурни колебания (особено в посока на термометъра нагоре), както и на пряка слънчева светлина. Но така или иначе, отговорността за съхранението е изцяло подвластна на милостта и добрата съвест на търговеца, при който сте решили да преобуете автомобила си, а вашата отговорност се свежда единствено до правилният избор на такъв.

Кога да сменим гумите с нови?

Преди дълго пътуване или в момент на проверка  на налягането, е необходимо да огледате  общото състояние на гумите и тяхното ниво на износване. Ако Вие намерите един от по-долу  указаните  признаци, не се колебайте: сменете ги незабавно.

 • Износената гума не изпълнява своите функции, в това число по време на дъжд да отвежда водата. Резултат: увеличава се  спирачния път на мокър път, а така и риск от занасяне и от  аквапланинг.
 • Периодичния  оглед на Вашите  гуми позволява да разберете  в какъв момент е необходимо да ги смените. По долу  представените признаци на които трябва да обърнете внимание:
 • Гумата е  достигнала  разрешения  предел  на износване (критическата дълбочина на протектора е по-малко от 1,6 мм). Индикатор на  износване  е разположен на протектора на гумата. По правило, гумата  от добро  качество  се сменя на всеки  40 000 или 50 000 км, . Времето за износване на гумата  варира. То зависи от многочислени  фактори, най важния от  които е  стила  на шофиране и пътищата по които се пътува. Предните гуми  на автомобилите с предно задвижване се износват два пъти по-бързо от  задните гуми.
 • Разлика в дълбочината на основните канали на гумата, поставени на една ос надвишават 5 мм. Такова отклонение на износване на гумите може да  повлияе на поведението на  автомобила.
 • Неравномерно  износване на гумата. То може да се прояви  в няколко форми: асиметрично износване, износване на  централната част или износване на страничните части на протектора. В такъв  случай е  необходимо да се отстранят механически проблеми, предизвикващи даденото  ненормално  износване. 
 • Повредена гума: Има  разрез, одраскване или деформация – способни да доведат   до спукване на гумата  или нейното разцепване.
 • Гумата не съответства  на препоръчаните от   автопроизводителя : неправилни размери,   неотговаряне на  индекса за скорост и натоварване, и др.
Грижа за налягането в гумата

При нормално използване на автомобила редовно проверявайте налягането в гумите на всеки две седмици. Не забравяйте да следите и налягането на резервната гума.Налягането в гумите се предписва от производителя и е посочено в ръководството по експлоатация на превозното средство, а също така и на капачката на резервоара или на вратата на автомобила. Несъобразеното налягане повишава риска от износване и влияе негативно на характеристиките на возене.

Когато проверявате и коригирате налягането в гумата, помнете следните съвети:

 • Проверявайте налягането на гумата, когато тя е студена.
 • Не коригирайте налягането на нагрята гума.
 • В гумите на една и съща ос налягането трябва да бъде еднакво, но на предната и задната ос може да бъде различно.
 • Капачката на вентила трябва да бъде добре завита, за да предпазва вентила от прах и замърсяване.
 • Липсващата капачка на вентила трябва незабавно да бъде подменена с нова.

ТОЧНОТО НАЛЯГАНЕ Ви дава:

 • Сигурност;
 • Дълъг пробег;
 • Оптимална консумация на гориво.

НЕСЪОБРАЗЕНОТО НАЛЯГАНЕ води до:

 • Скъсяване живота на гумата с близо 20%;
 • Риск от експлозия;
 • Висока консумация на гориво;
 • Нестабилно поведение на пътя.