Контактът между превозното средство и пътя се осъществява от гумите. Контактната площ, върху която стъпва средно голям автомобил е не по-голяма от четири пощенски картички. От тази малка площ зависи безопасността на движението при всякакви климатични и пътни условия, при всеки стил на шофиране. Ето защо състоянието на гумите е от изключително значение за нашата и на останалите участници в автомобилното движение безопасност.

Производителите на автомобили много внимателно избират гумите за всеки свой модел. При този избор те се стараят да отчетат всеки аспект на бъдещата експлоатация, съобразявайки се с техническите особености на конкретния автомобил. Професионалистите в областта на гумите разполагат с богата информация за съвместимостта на различните гуми с климатичните и пътни условия, при които се движи всеки автомобил. Не пренебрегвайте техния съвет при избора на подходящите гуми, ако искате да разчитате на надеждното поведение на автомобила ви на пътя. Този избор ще бъде определящ както за вашата сигурност, така и за удоволствието от шофирането през следващите години и десетки хиляди километри. Не бъдете лекомислени в отношението си към гумите. Не забравяйте, че вие носите отговорност за собствената си безопасност, за тази на вашите спътници и другите участници в движението.

В следващите страници ви представяме най-необходимото, което е нужно да знаете за гумите.

Анатомия на гумата
I. Химически състав:

В производството на една гума се използват следните материали:

 • Синтетичен каучук
 • Естествен каучук
 • Сяра и серни съединения
 • Сажди
 • Силициев двуокис (силика)
 • Фенолова смола
 • Ароматни, нафтенови и парафинови течни въглеводороди
 • Нефтен восък
 • Пигменти: цинков окис, титанов окис и др.
 • Мастни киселини
 • Инертни материали
 • Плат: полиестер, найлон и др.
 • Стоманен тел
II. Относителен дял на компонентите:
Компонент: Лека гума Товарна гума
Естествен каучук 14 % 27 %
Синтетичен каучук 27% 14%
Сажди 28% 28%
Стомана 8 – 9% 16 – 17%
Плат, пълнители, ускорители,антиокислители, други 22 – 23% 14 – 15%
Средно тегло: Нова – 11кг,
Износена – 9 кг
Нова – 55 кг,
Износена – 45 кг

Източник: http://www.p2pays.org/ref/11/10504/html/intro/tire.htm#3

III. Конструкция на гумата:

image5Каркас (радиални пластове) – определя формата и товарните възможности на гумата. Каркасът образува затворен обем от въздух под налягане, който носи товара и поема външните удари. Изработва се от гумиран плат (основно при леките гуми) и стоманени корди (при товарните гуми) В зависимост от разположението на пластовете на каркаса гумите биват:

 • радиални
 • диагонални

В радиалните гуми пластовете корда са разположени перпендикулярно на радиуса на колелото (както е показано на схемата). В диагоналните гуми пластовете са разположени под ъгъл спрямо радиуса на колелото

Основен плат – представлява пресован лист, състоящ се от един слой гума, един слой усилваща тъкан и втори слой гума. В миналото тъканта се е изработвала от памук, но сега най-често се използват изкуствена коприна, найлон, полиестер. Леките гуми обикновено имат един или два основни плата, придаващи здравина на гумата. Товарните гуми, гумите тип „off-road“ и самолетните гуми имат съответно повече платове.

Пояси – пресовани листове, съставени от слой гума, слой разположени близо една до друга стоманени корди и втори гумен слой. Стоманените корди са ориентирани под различен ъгъл и образуват т. нар. триъгълна структура. Поясите придават якост на гумата. В товарните гуми има два или повече пояси.

Протектор – ходило на гумата. Представлява дебел, пресован от гума профил, който обгръща каркаса. Гумата в протектора съдържа съставки, които му придават износоустойчивост, сцепление и устойчивост на удари.

Страница – представлява неусилен пресован гумен профил с добавки, придаващи на страните на гумата добра устойчивост на изтриване и удари. Използват се антиокислителни и антиозониращи добавки.

Инерлайнер – вътрешната обвивка на гумата, изработена от специална гума, залепена към каркаса. Осигурява задържане на въздуха под налягане във вътрешността, без да го пропуска през структурата на гумата. Практически инерлайнера изпълнява ролята на вътрешна гума при безкамерните гуми.

Борд – представлява обръч от издръжлива на опън стомана, обвити с гума. Бордовете осигуряват механична здравина при монтажа на гумата върху джантата. Гумата в бордовете съдържа съставки придаващи им здравина и якост.

Пета – пресован профил с триъгълна форма, който осигурява прилепване към специален ръб на джантата, с цел непропускане на въздух под налягане от вътрешността.