Материалът от който се изработват гумите значително променя своите качества според околната температура. При ниски температури каучука става по-твърд и сцеплението с пътната настилка намалява. От друга страна рисунката на протектора също оказва голямо влияние за сцеплението на гумата според различното състояние на пътната настилка. Ето защо зимните гуми се произвеждат със специална съставка в каучука наречена „Silica“. Така каучука остава еластичен и при много ниски температури. Най-общо казано не трябва да се разчита, че така наречените „всесезонни“ гуми ще имат толкова добри показатели през зимата, колкото специално конструираните за целта зимни гуми.

Погрешно е също мнението, че зимните гуми са само за сняг. Специалистите препоръчват използване на зимни гуми при температури под 7°C независимо дали има сняг. Най-доброто сцепление с настилката за летните гуми е в диапазона 10-30°C, а за зимните гуми – между 0 и минус 20°C. Зимните гуми (обозначават се с M+S) гарантират еластичност, гъвкавост и върху заледени и заснежени настилки. За България оптималното време за поставянето им е средата на октомври, а смяната им с летните – след 14 април. Ако имате притеснения за шума, бъдете сигурни, че зимните гуми са точно толкова безшумни, колкото и летните.

ПРЕЗ ЗИМАТА ЛЯТНАТА ГУМА ИМА ПО-ЛОШИ ХАРАКТЕРИСТИКИ ОТ ЗИМНАТА:

Спирачен път върху заснежен път при 50 км/час

  • Лятна гума: 63 м
  • Зимна гума: 32 м

Спирачен път върху мокър път, при 80 км/час, при температура под 7°C

  • Лятна гума: 40 м
  • Зимна гума: 34 м
ДВЕ ИЛИ ЧЕТИРИ ЗИМНИ ГУМИ?

Безспорно – четири! Ако монтирате само две зимни гуми на предните задвижващи колела, пораждате риск от понижена устойчивост на автомобила, особено при завой. На ляв завой поради по-ниското сцепление на летните гуми с настилката, задната част на колата се поднася надясно (и обратно) и …напуска платното.

НАЛЯГАНЕТО В ЗИМНИТЕ ГУМИ

Не е необходимо зимните гуми да се напомпват по-различно от летните. Важно е редовно да се проверява налягането на всеки две седмици, и то когато гумите са студени.

ДЪЛБОЧИНАТА НА ПРОТЕКТОРА ПРИ ЗИМНИТЕ ГУМИ

Зимни гуми с дълбочина на протектора под 4мм не могат да гарантират оптимално управление и безопасност по заснежени и заледени пътни настилки. При износване под 4мм зимната гума вече не осигурявя същото добро сцепление с пътя. В редица европейски страни гумите не се считат вече за зимни, ако дълбочината на протектора е под 4мм. Имайте предвид това, когато шофирате в страни, където зимните гуми са задължителни.